Programma

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €6 voor volwassenen en €3 voor kinderen t/m 14 jaar. Reserveren is niet mogelijk.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

De presentaties zijn ook nog steeds via de livestream te volgen: Volkssterrenwacht Bussloo op Youtube

 

sep
2
vr
De geschiedenis van de telescoop
sep 2 @ 20:00 – 22:00

Sinds de uitvinding in het begin van de 17e eeuw door de Nederlander Hans Lipperhey, heeft de telescoop een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Jaap van ‘t Leven neemt u mee op een reis van Galileo Galilei tot de James Webb Space Telescope.

sep
9
vr
Bedekkingen door Maan en planeten
sep 9 @ 20:00 – 22:00

Tijdens hun bewegingen langs de sterrenhemel kunnen hemellichamen soms elkaar bedekken. Een enkele keer spectaculair zoals bij een zonsverduistering, een andere keer een verschijnsel waarbij een telescoop nodig is om dit te kunnen waarnemen. Jaap van ’t Leven toont in deze presentatie, die ook geschikt is voor beginnende amateurs, welke bedekkingen er in de komende maanden zichtbaar zijn, zoals bedekkingen van Uranus en Mars door de Maan in september en december en de gedeeltelijke zonsverduistering van 25 oktober. Hij geeft diverse tips en trucs voor het waarnemen en fotograferen van deze hemelverschijnselen.

sep
16
vr
Complottheorieën in de sterrenkunde
sep 16 @ 20:00 – 22:00

De mens is altijd op zoek om grote vraagstukken op te lossen. Complottheorieën spelen daarbij soms ook een belangrijke rol. Astrid Eeuwes gaat met het publiek op zoek naar het onbeantwoorde en zal het publiek meenemen in een reis door de complottheorieën in de sterrenkunde. Tijdens de lezing passeren o.a. de geheime vliegbasis Area 51, het Roswell-incident en de complottheorieën rondom de Apollo maanlandingen.

sep
23
vr
Een schot op een planetoïde
sep 23 @ 20:00 – 22:00

Kunnen we een dreigende botsing van een planetoïde met onze aarde afwenden? Binnenkort probeert NASA met de ruimtesonde van de DART-missie als test een kleine planetoïde van koers te laten veranderen. In deze presentatie legt Alex Scholten uit waarom planetoïden bedreigend kunnen zijn en wat NASA van deze test verwacht.

sep
30
vr
Leven op een magneet – gastspreker
sep 30 @ 20:00 – 22:00

De aarde wordt omringd door het geomagnetisch veld. Maar ook Mars heeft vroeger een magneetveld gehad, en er zijn zelfs kometen die een magneetveld bezitten. Hoe ontstaat zo’n veld eigenlijk? En is het van belang voor het leven op aarde en mogelijk daarbuiten? Dit en meer zal Rosa de Boer, aardwetenschapper van de Universiteit Utrecht, bespreken tijdens het Weekend van de Wetenschap.

okt
1
za
De zon dimmen om het klimaat te redden: Cool plan of grootheidswaanzin? – gastspreker
okt 1 @ 20:00 – 22:00

Wat te doen als zelfs een snelle vermindering van de broeikasgasuitstoot niet voldoende is om het klimaat leefbaar te houden? “Solar Radiation Management” (management van zonne-instraling) is een controversieel idee om de aarde kunstmatig af te koelen door een kleine fractie van het zonlicht tegen te houden – bijvoorbeeld door een parasol tussen zon en aarde, wolken witter te maken of de klimaateffecten van grote vulkaanuitbarstingen na te bootsen. Een soort pijnstiller voor het klimaatprobleem dus: het lost de onderliggende oorzaak (broeikasgasconcentratie) niet op, maar kan mogelijk wel de symptomen verzachten. Moeten we hier ver van afblijven? Of kan Solar Radiation Management ons laatste redmiddel worden? Claudia Wieners van het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek Utrecht legt uit.

okt
7
vr
James Webb Space Telescope: de eerste resultaten
okt 7 @ 20:00 – 22:00

Op 12 juli jl. werden de eerste resultaten van de James Webb Space Telescope (JWST) aan de wereld gepresenteerd. De opnamen waren boven verwachting en beloven veel voor het onderzoek de komende jaren. Alex Scholten zal de eerste resultaten van dit grensverleggende instrument bespreken.

okt
14
vr
Zonsverduisteringen
okt 14 @ 20:00 – 22:00

Bij helder weer kan op dinsdag 25 oktober tussen 11.10 en 13.00 uur een gedeeltelijke zonsverduistering worden waargenomen. Jaap van ’t Leven legt uit hoe een zonsverduistering wordt veroorzaakt en geeft tips en trucs om deze verduistering te kunnen waarnemen of fotograferen. Uiteraard met talloze fraaie opnamen van eerdere gedeeltelijke en totale zonsverduisteringen.

okt
21
vr
Planeten aan de najaarshemel
okt 21 @ 20:00 – 22:00

Dit jaar zijn in het najaar maar liefst vijf planeten goed zichtbaar aan de avondhemel. Alex Scholten neemt de bezoeker mee langs de herfststerrenhemel naar de planeten Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. Deze presentatie is ook geschikt voor kinderen.

Solar system, illustration
okt
25
di
GEDEELTELIJKE ZONSVERDUISTERING – Speciale openstelling
okt 25 @ 10:30 – 13:30

Bij helder weer kan met de telescopen van de sterrenwacht veilig het verloop van de gedeeltelijke zonsverduistering gevolgd worden. De verduistering begint rond 11 uur en zal kort na 12 uur zijn maximum bereiken. Tegen 13 uur is de verduistering ten einde. De toegang is gratis.

okt
28
vr
Hoe laat is het?
okt 28 @ 20:00 – 22:00

Eind oktober wordt de klok weer verzet en stappen we weer over van zomertijd naar wintertijd. Hoe zit dat eigenlijk met die tijdzones en hoe heeft de tijdrekening zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Joris Robijn weet hoe laat het is.

okt
29
za
“Nacht van de Nacht” – Landelijke manifestatie
okt 29 @ 20:00 – 22:00

Speciale openstelling met korte presentaties over de actuele sterrenhemel en het thema ‘Lichthinder’.

Bij helder weer gelegenheid om te kijken naar de sterrenhemel door de telescopen.

nov
4
vr
Timelapses van de sterrenhemel
nov 4 @ 20:00 – 22:00

Dankzij de digitale techniek maken amateurs niet alleen schitterende foto’s van de sterrenhemel, maar vaak ook fraaie bewegende opnamen. Jaap van ’t Leven toont diverse voorbeelden. Ook geeft hij tips en trucs hoe een zogenaamde ‘timelapse’ gemaakt kan worden.

nov
11
vr
De supernova van Tycho Brahe
nov 11 @ 20:00 – 22:00

Lang dacht men dat de sterrenhemel onveranderlijk was, totdat in 1572 een spectaculaire supernova werd waargenomen door o.a. de astronoom Tycho Brahe. Met Alex Scholten maakt het publiek een reis naar het wereldbeeld van 450 jaar geleden. Wie was Brahe en wat weten we tegenwoordig van de verschijning van een supernova?

nov
18
vr
Micrometeorieten
nov 18 @ 20:00 – 22:00

Jaarlijks valt er tonnen buitenaards materiaal op onze Aarde. Variërend van kleine stofdeeltjes tot de wat grotere exemplaren. De kleinste steentjes die veelal kleiner zijn dan 0,5 mm kun je overal terugvinden, zelfs op straat of op je dak. Leer hoe Astrid Eeuwes een onderzoek startte dat verrassende ontdekkingen opleverde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
nov
25
vr
Black Friday: Zwarte gaten
nov 25 @ 20:00 – 22:00

Black Friday. De zwartste, en tevens meest mysterieuze objecten in het heelal zijn zwarte gaten. Frank Vermeulen legt uit hoe deze objecten ontstaan, wat hun eigenschappen zijn en hoe ze toch waargenomen en gefotografeerd kunnen worden ondanks dat ze geen straling uitzenden.

dec
2
vr
Sirius en de steentijdtempels op Malta – gastspreker Lenie Reedijk
dec 2 @ 20:00 – 22:00

De afgelopen tijd is onderzoek gedaan naar de astronomische oriëntaties van vrijwel alle oude megalietbouwwerken in Europa, vaak met fascinerende resultaten. In deze presentatie neemt Lenie Reedijk het publiek mee naar Malta, de eilanden in de Middellandse Zee met een nog vrijwel onbekende maar omvangrijke oude megalietcultuur. Een fascinerend verhaal over de astronomische oriëntaties van alle Maltese steentijdtempels en de rol die de zon, en vooral de ster Sirius daarbij speelden. De astronomische oplossing van een raadsel.

dec
9
vr
Geminiden en de wintersterrenhemel
dec 9 @ 20:00 – 22:00

Rond 13-15 december kunnen bij een heldere hemel weer vele ‘vallende sterren’, de Geminiden,  worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en talloze interessante objecten vertonen zich geschikt voor een verrekijker of telescoop. Jaap van ’t Leven legt uit waardoor er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

dec
16
vr
Apollo 17: 50 jaar geleden
dec 16 @ 20:00 – 22:00

In december 1972 vond de missie van Apollo 17 plaats; de vooralsnog laatste bemande missie naar de Maan. Waarin onderscheidde deze landing zich van de voorgaande? En waarom was dit het laatste bezoek aan onze buur? Alex Scholten geeft een overzicht van de vlucht van Apollo 17.

dec
23
vr
De Ster van Bethlehem
dec 23 @ 20:00 – 22:00

Al eeuwen zoeken geleerden naar een verklaring voor de ‘Ster van Bethlehem’. Modern onderzoek maakt het mogelijk om meer beeld te krijgen van de hemelverschijnselen aan het begin van onze jaartelling. Alex Scholten neemt de bezoeker aan de hand van het kerstverhaal mee op een wonderlijke astronomische reis.